Kilpailuohjeet

Kilpailuohjeet on julkaistu 12.7. klo 12.45. 

Päivitetty 20.7. klo 9:15.

Muutokset mahdollisia, seuraa tiedotusta!


Avoimet kansalliset suunnistuskilpailut

KOILLISMAAN RASTIPÄIVÄT 2023

21.–23.7. Posiolla


Päätoimihenkilöt

Kilpailun johtajat: Antti Häkämies p. 041 4579467 (pe 21. ja su 23.7.) ja Satu Teperi (la 22.7.) p. 040 7415361

Ratamestarit: Jarmo Pyhtinen (perjantai, maastosprintti), Antti Häkämies (lauantai, pitkämatka), Esa Mursu (sunnuntai, keskimatka)

Lasten radat: Sanna Soudunsaari 

Kilpailun valvoja: Tapio Tahkola, KEV

Tulospalvelu: PP Timing - Petri Pesonen

Tiedotus ja info: Satu Teperi, Teija Keränen


Tuomarineuvosto

Puheenjohtaja: Matti Kivelä, Hiidenkiertäjät

Jäsen: Antti Härkönen, Pudasjärven Urheilijat

Jäsen: Ritva Ronkainen, Lapin Veikot


Säännöt ja ohjeet

Tapahtumassa noudatetaan Suomen Suunnistusliiton suunnistuksen lajisääntöjä ja järjestäjän antamia ohjeita. 


Kartta

Tulostekartta 7/2023, kartan tekijä Tapio Tahkola. Kartan koko on sarjasta ja osakilpailusta riippuen A3, A4 tai A5. Mittakaavat on ilmoitettu sarjat- ja matkat -taulukossa. Kartat ovat muovisuojuksessa. Mallikartat ovat nähtävissä lähtöpaikoilla.

HUOM!

Perjantaina kilpailtavassa maastosprintissä on käytössä A4- ja A5-kokoisia karttoja. Kaikkien karttojen mittakaava on 1:4000/5m. Sprinttikartta on tehty sprinttikartan symboleilla.


Maasto

Perjantai: Maastosprintti suunnistetaan pääosin metsittyneellä soranottoalueella, pienet korkeuserot.

Lauantai: Pitkämatka kilpaillaan vaihtelevassa maastotyypissä, jossa nopeaa kangasta sekä reitinvalintoja tarjoavaa maastoa, pienet korkeuserot.

Sunnuntai: Keskimatkalla tarjolla monipuolista ja tarkkaa suunnistusta vaativaa maastoa, pienet korkeuserot.


Kielletyt alueet

Maastossa on kiellettyjä alueita, jotka on merkitty karttoihin kuvausohjeiden mukaisesti pihamaan oliivinvihreällä värillä tai kielletyn alueen purppuralla rasterilla. Kartassa yhtenäisellä reunaviivalla merkitty kielletty alue on merkitty nauhoituksella maastossa. Kielletyt tiet on sallittua ylittää vain merkityistä ylityspaikoista. Karttoihin merkittyjen piha-alueiden rajoja on ehdottomasti noudatettava. Kunnioitathan asukkaiden ja mökkiläisten kotirauhaa! 


Puron ylitykset (lisätty 20.7. klo 9.15)

Lauantain kilpailussa radoilla ylitetään Himmerkinpuroa. Puron yli ei ole siltaa, mutta ylityspaikkoja on merkitty maastoon kreppinauhoilla. Puron yli pääsee turvallisesti myös monesta muusta kohdasta. Lasten radoilla suositellaan puron ylitystä ainoastaan siimarin kohdalta.


Paikoitus

Kilpailuiden paikoitusalue sijaitsee 1 km päässä kilpailukeskuksesta. Paikoitus toteutetaan soramonttupaikoituksena, liikenteenohjaajien opastuksella. Paikoituksen lähin osoite on Häikänlahti 12. Paikoitukseen ajetaan tieltä 81 (Kuusamontie), käännytään Turjanvaarantielle ja noudatetaan opastekylttejä sekä liikenteenohjaajien opastusta paikoitusalueelle. Turjanvaarantiellä on kaksisuuntainen liikenne ja tie on kapea, ajettaessa on noudatettava varovaisuutta. Kilpailun paikoitusalueelle ajo Himmerkin lomakeskuksen tai Patolammentien kautta on kielletty. Himmerkin lomakeskuksessa muiden kuin majoituksen varanneiden pysäköinti on kielletty. Patolammentiellä pysäköinti on kielletty kilpailuun osallistuvilta. Kilpailun pysäköintipaikalla ja Patolammentiellä yöpyminen on kielletty. Himmerkin lomakeskuksessa majoittuvat kilpailijat voivat siirtyä kilpailukeskukseen kävellen lomakeskuksesta Himmerkin tietä pitkin. 

HUOM! Lauantaina 22.7. suunnistajia ylittää Turjanvaarantietä koko kilpailun ajan (vähintään klo 10 - 13 välisenä aikana), tiellä ajavien tulee varoa suunnistajia ja noudattaa  liikenteenohjaajien ohjeita.  


Rastimääritteet

Rastimääritteet on painettu karttoihin kaikilla sarjoilla. Irrallisia rastimääritteitä ei ole saatavilla. 


EMIT-tarkistusliuskat

Tarkistusliuskat ovat saatavilla lähtöpaikoilla; käyttö on pakollista ja kilpailijan vastuulla. Kostealla säällä tarkistusliuska kannattaa teipata emit-korttiin. 


Kilpailunumerot

Kaikki kilpailijat ja kuntosuunnistajat käyttävät kilpailunumeroita. Huom! käytetään omia hakaneuloja. Kilpailunumerot ovat kilpailukeskuksessa infon vieressä kansioissa. Tarkista oma kilpailunumerosi etukäteen kilpailun nettisivuilta. Kilpailunumeroita ei kerätä pois. Samaa numeroa käytetään kaikissa kolmessa osakilpailussa. Kadonneen kilpailunumeron tilalle voi lunastaa uuden kilpailuinfosta 5 euron maksua vastaan.


Leimausjärjestelmä ja Emit-kilpailukortti

Kilpailussa käytetään Emit-leimausjärjestelmää. Kilpailija on itse vastuussa siitä, että hänellä on toimintakuntoinen, ilmoittautuessa ilmoitetun ja lähtöluettelossa mainitun numeron mukainen kilpailukortti. Emit-tietojen muuttamisesta kilpailupaikalla peritään 5 € / muutos. Kilpailukeskuksessa on infon luona mallirasti, jossa kilpailija voi testata kortin toimivuuden. Leimasimen vilkkuva valo osoittaa kortin olevan toimintakuntoinen. Järjestäjältä vuokratun kilpailukortin voi lunastaa infosta. Emit-kortin vuokra on 5 € / pv. Maksu on käteisellä infoon korttia noudettaessa. Vuokrattu kilpailukortti on palautettava kilpailujen jälkeen infoon. Palauttamattomasta kortista veloitetaan 90 €. 


Rastireitti (RR) ja tukireitti (TR)

RR- ja TR-sarjoissa siimari on merkitty maastoon VALKOISELLA yhtenäisellä muovinauhalla. Karttaan siimari on merkitty oranssilla viivalla. Rastireitin rasteilla on järjestysnumeron mukainen RR-tunnus (RR1, RR2, jne.). Mallirasti on infon läheisyydessä. RR-sarjojen suoritusta ei hylätä puuttuvan rastileimauksen takia, vaan kilpailija saa 10 minuutin lisäajan puuttuvasta rastileimauksesta.

Lähtö

Ensimmäinen lähtö on perjantaina klo 12.00. Lauantaina ja sunnuntaina ensimmäinen lähtö on klo 10.00. Lähtöluettelot ovat nähtävissä kisajärjestäjien nettisivuilla osoitteessa https://www.posionpyrinto.com/suunnistus/koillismaan-rastipaivat/koillismaan-rastipaivat-2023/lahtolistat-ja-tulokset/ sekä infossa ja lähtöpaikoilla. 

Käytössä on päivittäin yksi lähtöpaikka, josta lähtevät kaikki kilpa- ja kuntosuunnistajat.

Viitoitus lähtöön päivittäin on merkitty värikkäillä kreppinauhoilla. Viitoitus lähtöihin lähtee infosta kilpailukeskuksesta.

Kaikki kilpailijat kutsutaan lähtökarsinaan päivittäin 5 minuuttia ennen lähtölistassa ilmoitettua lähtöaikaa.


Matkat lähtöihin:

perjantaina 21.7. 200m

lauantaina 22.7. 800m

sunnuntaina 23.7. 200m


Juomapaikat

Pitkän matkan kilpailussa lauantaina 22.7. on kaksi juomapistettä kilpailumaastossa Turjanvaarantiellä. Juomana on vettä. Kilpailijan tulee harkitsee itse, onko hänen tarpeen varata mukaansa juotavaa. 


Maali

Viimeiseltä rastilta on viitoitus maaliin. Kaikki tulevat samaan maalikarsinaan. Maaliviivalla suoritetaan maalileimaus, jonka jälkeen kilpailija siirtyy leimantarkastukseen. Mikäli leimauksissa on epäselvyyksiä, kilpailija ohjataan itkumuurille, joka sijaitsee leimantarkastuksen yhteydessä. 

Kuntosuunnistajia ei ohjata itkumuurille, eikä puuttuvia leimauksia käsitellä. 


Keskeyttäneet

Keskeyttäneen kilpailijan tulee ehdottomasti leimata maalileimaus ja ilmoittautua maalissa. Myös keskeyttäneet kuntosuunnistajat leimaavat ja ilmoittautuvat maalissa. 


Ensiapu

Ensiapupiste on kilpailukeskuksessa.


Pesupaikka, WC

Kilpailukeskuksessa ei ole pesumahdollisuutta. Läheisellä Himmerkin lomakeskuksen rannalla voi käydä omatoimisesti uimassa. Pesuaineiden käyttö luonnonvesissä on kielletty.

WC:t löytyvät kilpailukeskuksesta. 


Palkinnot

Palkinnot jaetaan yhteistulosten perusteella sunnuntaina tulosten selvittyä. Palkittavien määrät sarjoittain ilmoitetaan kisojen nettisivuilla osoitteessa https://www.posionpyrinto.com/suunnistus/koillismaan-rastipaivat/koillismaan-rastipaivat-2023/palkittavien-maarat/.

Kaikki H/10RR-, H/12TR- ja H/D12-sarjoihin osallistuneet palkitaan!


Osakilpailujen voittajat sarjoittain palkitaan esinepalkinnolla (1-2 osakilpailut). Osakilpailujen voittajien palkinnot ovat noudettavissa infosta päivittäin tulosten valmistuttua.

Kaikkien kilpa- tai kuntosarjoihin osallistuneiden kesken arvotaan tapahtuman päätteeksi Posion kunnan lahjoittama mökkitontti Kirintövaarasta.


Ravintola

Kilpailukeskuksessa kahvio, josta saa lounasruokaa sekä kahvilatuotteita; kahvia, mehua, makeaa ja suolaista purtavaa sekä grillimakkaraa. Maksuvälineinä korttimaksu ja käteinen. Lähin pankkiautomaatti sijaitsee Posion taajamassa. 


Muksula

Muksula sijaitsee kisakeskuksessa.

Ilmoittautuminen 16.7. mennessä sähköpostilla osoitteeseen a_hakamies@hotmail.com. 10€/pvä/lapsi. Maksu kortilla tai käteisellä.


Avoimet sarjat / kuntosuunnistus

Kuntosuunnistukseen ilmoittautuminen infoon, josta saa kuntosuunnistuksen numerolapun 15 €/pv maksua vastaan. Sama numero on käytössä kaikkina kisapäivinä. Myös kuntosuunnistuksessa käytetään ajanottoa ja emit-kortti on pakollinen. Emit-vuokra 5 €/pv.


Kuntosuunnistuslähtö on päivittäin samassa paikassa kuin kilpasarjojen lähdöt. Maastoon voi lähteä pe 21.7. klo 12.00–13.00 sekä la 22.7. ja su 23.7. klo 10.00–11.00. Kuntosuunnistaja valitsee radan lähtöpaikalla. Osallistujalla tulee olla mukana Emit-kortti ja avointen sarjojen infosta saatu numero HUOM. Ilman Emit-korttia maastoon lähteminen ei ole sallittua! Emit-kortin voi tarvittaessa vuokrata infosta. Lähtöpaikalla avoimiin sarjoihin osallistuja valitsee oman radan kartan ja siirtyy lähtöön. Lähtö tapahtuu nollaamalla Emit-kortti.


Tarjolla kuntosuunnistuksessa on päivittäin kolme eri pituista ja tasoista rataa. 

Lisäksi kilpasarjojen lähtöjen jälkeen on mahdollista osallistua PerheRR ja PerheTR-suunnistukseen. Hinta 10€/ryhmä, sis. emit-vuokran.


Kuntosarjalaiset tulevat samaan maaliin kuin kilpasarjat. Maalissa leimataan maalileimaus. Myös keskeyttäneet leimaavat maalissa ja jokaisen maastoon lähteneen on ehdottomasti leimattava maalileimaus! Kaikkien metsään lähteneiden suunnistajien on siis  ilmoittauduttava maalissa, vaikka olisi keskeyttänyt suorituksensa. 

Palkinnot arvotaan päivittäin kaikille kuntoradoille kuntosuunnistuksen lähdön sulkeuduttua perjantaina kello 13.00 ja muina päivinä kello 11.00. 

Muuta tärkeää huomioitavaa

- Suunnistaja on velvollinen auttamaan sairastunutta, loukkaantunutta tai muutoin avuntarpeessa olevaa kilpailijaa ja tilanteen niin vaatiessa opastamaan eksynyttä lasta (lajisäännöt 3.27). 

- Suunnistaja osallistuu suunnistustapahtumaan omalla vastuullaan. (lajisäännöt 3.41) 


Nautinnollista suunnistusta Koillismaalla!