Koillismaan Rastipäivät

Tule pinnistelemään Koillismaalle!

 

Lähetimme lähipiirillemme joulun alla kortin mukana pinnistelyhaasteen vuodelle 2019: tavoitteena on liikua ja urheilla monipuolisesti, itseään haastaen ja hyvillä mielin. Haasteiden joukossa on niin ulkoilua kuin urheiluakin, osallistumista ja kelloa vastaan pyristelyä, uuden kokeilemista ja vanhan toistamista. On tarkoitus liikkua sisällä ja ulkona, yksin ja yhdessä, lähteä jopa ihan asiasta tehden.

Posiolla, niin kuin varmasti monella muullakin pienellä paikkakunnalla, urheiluseuratoiminnassa on paljon edellä kuvattuja piirteitä. Toiminnan ylläpitämiseksi ja harrastusmahdollisuuksien kehittämiseksi on pinnisteltävä. Perinteisten talkootöiden – kerhonohjaamisen, makkaranpaiston ja liikenteenohjauksen – rinnalle on muotoutunut paljon talkootöitä, jotka vaativat paitsi laitteita ja ohjelmistoja niin ennenkaikkea perehtymistä ja pitkäjänteistä työskentelyä. Nettisivujen pitää kertoa seuran toiminnasta kattavasti koko ajan, sosiaalisen median kautta tiedotetaan, markkinoidaan ja vuorovaikutetaan, online-tulokset tapahtumassa kuin tapahtumassa ovat nykyaikaa. Edelleen laskut pitäisi saada maksetuksi, käteinen raha tulisi saada tilitetyksi ja monenmoiset suunnitelmat, selosteet ja raportit naputelluiksi. Pienessä seurassa lähes kaikki tehdään talkoilla, joten vapaa-aikanakin on istahdettava tietokoneen ääreen kerran jos toisenkin. Suunnistustapahtumia talkoillessa parasta onkin, kun välillä pääsee oikeasti maastoon.

Nyt kuitenkin tuntuu, että olemme Posiolla yhteisin pinnistyksin saaneet jotain aikaan. Puolenkymmentä vuotta sitten aloitettujen suunnistuksen kehittämistoimenpiteiden myötä olemme tehneet uusia karttoja upeilta alueilta, kilpailutoiminta on saatu käytiin ja iltarasteja varten on jo kattavasti laadukkaita karttoja tarjolla. Ensi kesänä Koillismaan Rastipäivillä korkattava Kerkkämännikkö on niin hienoa maastoa, että hykerryttää. Olen liikkunut alueella muutamia kertoja ja uudella kartalla suunnistaminen on ollut juuri niin mahtavaa kuin olin kuvitellutkin.

Kerkkämännikössä on laajat alueet nopeakulkuista, kumpuilevaa kangasmaastoa. Teitä ja polkuja on vain vähän. Livojokivarressa korkeuserot kasvavat, supat syvenevät. Pienten, rauhallisten lampareiden rannalla on oma tunnelmansa. Alue ei ole kaukana erämaassa, mutta kilpailutoimintaa ajatellen jonkin verran vaikeiden kulkuyhteyksien päässä. Päädyimme kuitenkin ottamaan haasteen vastaan ja järjestämme Kerkkämännikössä kilpailut heinäkuussa, jotta mahdollisimman moni pääsee kokemaan ja näkemään, mitä luonnossa liikkuminen voi parhaimmillaan olla.

Seurayhteistyönä toteutettavilla Koillismaan Rastipäivillä kilpaillaan tulevana kesänä neljän osakilpailun verran. Posiolla Kerkkämännikössä suunnistetaan 24.-25.7. Rastipäivät jatkuvat Kuusamon Vasaravaarassa 27.-28.7.

Esimakua tulevasta voi katsella syksyn ensimmäisillä pakkasilla kuvatulta videolta, joka löytyy paitsi Posion Pyrinnön nettisivuilta niin myös osoitteesta https://www.youtube.com/watch?v=Yxye4diJavg.

Sanna Soudunsaari

(Julkaistu Suunnistaja-lehdessä 1/2019)