Kohti rastipäiviä

Suunnistajan Taikamaa

 

Lapin Taikamaan logossa komeilee puu. Posiolaisen matkailun merkittävimpiä kohteita ovat Korouoman rotkokanjoni ja Riisitunturin kansallispuisto. Posio tunnetaan luonnostaan ja siksi olisi vähintäänkin luonnollista, että komeissa maisemissa päästäisiin myös suunnistamaan.

Posion Pyrintö täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Noihin vuosiin mahtuu monia menestystarinoita niin pesäpallon, painin, lentopallon kuin maastohiihdonkin saralta. Yleisurheilussa on posiolaisittain päästy pisimmälle: posiolaislähtöinen Kaarlo Maaninka juhli olympiamitaleita Moskovassa 1980. Jääkiekkoa on seurassa pelattu noin kaksikymmentä vuotta, suunnistusta puolestaan harrastettu huomattavasti kauemmin.

2010-luvulle tultaessa suunnistusharrastuksen kehittämisen esteeksi muodostuivat vanhentuneet kartat. 1980-luvulla kartoitustoiminta oli ollut vilkasta, mutta päivitykset olivat jääneet tekemättä. Vanhoja karttoja oli kyllä muunnettu sähköiseen muotoon ja sähköinen leimausjärjestelmäkin oli kunnan toimesta hankittu, mutta uusia ja ajanmukaisia karttoja ei ollut valmistunut kahteenkymmeneen vuoteen. Jokainen suunnistettavissa oleva kivi, notko ja kumpare oli etsitty jo liian monta kertaa.

Samaiset kaksikymmentä vuotta ovat Posiolla kuluneet ilman kansallisia suunnistuskilpailuja. Tiistai-iltaan vakiintuneet Posio-rastit ovat kuitenkin talkoovoimin pyörineet kaikki nämä vuodet. Viime aikoina kävijämäärät ovat olleet kasvussa: tunnollisten paikallisten suunnistajien lisäksi myös mökkiposiolaiset ja matkailijat ovat ilahduttavasti osallistuneet rasteille. Karttahankkeen käynnistelykin sai alkusysäyksen muiden kehuista. Posiolaisille vaaramaisemat rinnesoineen ja mäntykankaat suppineen ovat itsestäänselvyyksiä, mutta monelle muulle ne näyttäytyvät ainutkertaisina elämyksinä.

Alusta asti oli selvää, että uusien karttojen toteuttamiseen tultaisiin tarvitsemaan ulkopuolista taloudellista tukea. Suunnistusjaoston rahkeet eivät työhön riittäisi. Toisaalta kartoitus olisi liikuntapaikkarakentamista, joka palvelisi paikallisten lisäksi mökkiläisiä ja matkailijoita sekä mahdollistaisi liikuntamatkailun kehittämistä.

Myös entinen maajoukkuesuunnistaja Tero Föhr lukeutuu Posio-fanien joukkoon. Terolta saimmekin paljon asiantuntevaa apua ja tarvittavaa rohkaistusta hankesuunnitelman tekemiseksi. Maaseudun kehittämistyötä tekevä Koillismaan Leader hyväksyi syksyllä 2015 valmistuneen suunnitelman mukaisen kartoitushankkeen toteutettavaksi vuosien 2016-17 aikana.

Hankkeen aikana posiolaisia maastoja kartoitetaan suunnistuskäyttöön noin 30 neliökilometriä. Kartat valmistuvat Kuoppavaaran-Nilovaaran alueelta, Kirintövaarasta, Soukkavaarasta sekä Livojoen takaa Kerkkämänniköstä. Tarjouskilpailun jälkeen kartoittajat löytyivät läheltä: kuusamolaiset Tapio ja Paavo Tahkola sekä mökkiposiolainen Asko Määttä. Ostopalveluna tehtävän kartoitustyön lisäksi on hankittu laitteita ja ohjelmia sekä koulutusta kartoitustyön jatkamiseksi seuran omana työnä. Jarmo Pyhtisen piirtämällä Lapiosalmen kartalla ratkottiinkin jo syksyllä 2016 sekä Koillismaan suunnistusmestaruudet että Lapin aluemestaruudet yösuunnistuksessa.

Seuraava posiolainen suunnistushaaste ovat kansalliset suunnistuskilpailut. Hankkeen aikana on koulutettu posiolaisista suunnistusaktiiveista ratamestareita. Kevällä 2016 pidettiin seuraratamestarikurssi ja saman vuoden lokakuussa ratamestarikoulu. Haaste on siis otettu tosissaan ja heinäkuussa 2017 rävähtää!

Koillismaan rastipäivät käydään ensi kesänä nelipäiväisinä: Posiolla kilpaillaan 19. ja 20.7. ja yhden välipäivän jälkeen Kuusamossa 22. ja 23.7. Kuusamon Erä-Veikoilla on mittava kokemus suurien urheilutapahtumien järjestämisessä, Posiolla puolestaan edellinen isompi suunnistustapahtuma on ollut Lapin lumirastit keväällä 1994. Onkin arvokasta, että pääsemme tekemään suunnistusyhteistyötä yli lääninrajan.

Karttahankkeen johdosta kisakartalla olevat kivet ja käyrät ovat jo kohdillaan. Talven aikana  - paitsi kasvatamme suunnistuskuntoa suksilla liikkuen - selvittelemme kisajärjestelyihin liittyviä kiemuroita, jotta heinäkuussa olemme valmiita koitokseen. Taikamaassa tavataan!

 

Posion Pyrintö / Sanna Soudunsaari