Kilpailuohjeet

Avoimet kansalliset suunnistuskilpailut

KOILLISMAAN RASTIPÄIVÄT 2018

8. - 9.7. Posiolla ja 11. - 12.7.2018 Kuusamossa

Kultaisen Kompassin osakilpailu Posiolla 8.7.2018

 

Kilpailuohjeet

 

Päätoimihenkilöt

Kilpailujen johtajat:                    Jari Oikarainen, Antti Häkämies

Ratamestarit:                              Tapio Tahkola, Jarmo Pyhtinen, Esa Mursu

Lasten radat:                               Harri Pitkänen, Sanna Soudunsaari

Kilpailujen valvojat:                     Timo Ronkainen, KEV, Vesa-Matti Suorsa, PudU
Tulospalvelu:                                Petri Pesonen, PPTiming

Tiedotus ja info:                          Seppo Linjakumpu, Saara Soudunsaari

Tuomarineuvosto:                        Petri Mourujärvi, OH

Jäsen:                                           Annika Vaara, Lapin Veikot

Jäsen:                                           Pentti Malinen, Kajaanin Suunnistajat

                                  

Säännöt ja ohjeet

Tapahtumassa noudatetaan Suomen suunnistusliiton suunnistuksen lajisääntöjä ja järjestäjän antamia ohjeita.

Kartta

Tulostekartta 7/2018. Kartta ovat muovisuojuksessa. Mallikartat ovat nähtävissä lähtöpaikoilla. Kunnioitathan talojen ja mökkien kotirauhaa! Alueen aikaisemmat kartat ovat nähtävillä kilpailukeskuksen ilmoitustaululla.

 

Lähtö 1:

H/D21A- H/D45, H/D16 – H/D20 1:10 000, käyräväli 5 m, koko A4 ja A4/A3(ma),

H/D50 – H/D85 1:7 500, käyräväli 5 m, koko A4 tai A3

   

Lähtö 2:

H/D10RR, H/D12TR, H/D12 - H/D14 1:10 000, käyräväli 5 m, koko A4 tai A5.

 

Karttoja ei kerätä pois maalissa. Maaliin saapuneen kilpailijan ei tule näyttää karttaa myöhemmin lähteville kilpailuelämyksen säilyttämiseksi ja suunnistuksen eettisten sääntöjen turvaamiseksi.

 

Maasto

Kilpailualueet ovat vaaramaastoa, paikoin hidaskulkuista ja sisältävät suuria korkeuseroja. Posion maastot ovat paikoin kivikkoisia ja pienipiirteisiä. Kisakeskuksen lähimaastossa on pienet korkeuserot ja alueella on jonkin verran polkuja, teitä sekä latu-uria. Kauempana kisa-alueella olevassa vaarassa on paikoin jyrkkiä rinteitä sekä tarkkaa suunnistusta vaativaa rinnemaastoa.
Kuusamon osakilpailujen maasto vaihtelee erittäin nopeakulkuisesta soiden rikkomasta kangasmaastosta jyrkkiin vaaran rinteisiin. Puusto on kankaalla enimmäkseen harvaa mäntymetsää, vaaran rinteillä kasvillisuus vaihtelee avohakkuualueiden, vanhan kuusimetsän ja tiheän lehtipuuston välillä.


Kielletyt alueet

Maastossa on erikseen kiellettyjä alueita. Karttaan on merkitty pihamaiden lisäksi merkittyjä kiellettyjä alueita, joita on ehdottomasti noudatettava. Kunnioitathan mökkiläisten kotirauhaa! Kielletyt alueet on merkitty karttaan kuvausohjeen mukaisilla symboleilla.

 

Rastimääritteet

Rastimääritteet on painettu karttoihin kaikilla sarjoilla. Ei ole saatavilla irrallisia rastimääritteitä.

 

EMIT-tarkistusliuskat

Tarkistusliuskat ovat saatavilla lähtöpaikoilla käyttö on pakollista ja kilpailijan vastuulla.

 

Kilpailunumerot

Kaikki kilpailijat käyttävät kilpailunumeroita. Huom! omat hakaneulat.

Kilpailunumerot ovat kilpailukeskuksessa infon vieressä narulla. Kilpailunumeroja ei kerätä pois. Samaa numeroa käytetään kaikissa neljässä osakilpailussa.

 

Leimausjärjestelmä ja Emit-kilpailukortti

Kilpailussa käytetään Emit- leimausjärjestelmää. Kilpailija on itse vastuussa siitä, että hänellä on toimintakuntoinen, ilmoittautuessa ilmoitetun ja lähtöluettelossa mainitun numeron mukainen Emit- kilpailukortti. Emit-tietojen muuttamisesta kilpailupaikalla peritään 5 € / muutos. Kilpailukeskuksessa on opaspaalun luona mallirasti, jossa kilpailija voi testata kortin toimivuuden. Leimasimen vilkkuva valo osoittaa kortin olevan toimintakuntoinen. Järjestäjältä vuokratun kilpailukortin voi lunastaa infosta. Emit-kortin vuokra on 5 € / pv. Maksu on käteisellä infoon korttia noudettaessa. Vuokrattu kilpailukortti on palautettava kilpailujen jälkeen infoon. Palauttamattomasta kortista veloitetaan 80 €.

 

Lähtö

Ensimmäinen lähtö sunnuntaina klo 12.00. Maanantaina, keskiviikkona ja torstaina klo 10.00. Lähtöluettelot sarjoittain ovat nähtävissä tulostaululla sekä lähtöpaikoilla. Viitoitus lähtöihin lähtee opaspaalulta kilpailukeskuksesta.

Viitoitus on 1 lähtöön Koillismaan Osuuskaupan nauhalla ja 2 lähtöön OP/Pohjola nauhalla.

Lähtöjen 1 ja 2 sarjat, on esitetty ”Sarjat ja matkat” yhteydessä.

Lähtömenettely (lähtö 1)

·         4 min -> Kilpailijat kutsutaan "Lähtöaika xx.xx", lähtijöiden tarkistus. 

·         3 min -> Emit- nollaus omatoiminen(tarvittaessa järjestäjiltä vara-emit, josta peritään jälkikäteen vuokrausmaksu),

·         2 min -> Mallikartta nähtävillä

·         1 min -> Siirtyminen kilpailusarjan mukaiselle karttalaatikolle. Kartan saa ottaa vasta lähtöhetkellä.

·         Lähtö -> Kilpailija ottaa karttansa ja suunnistus alkaa.

 

Lähtömenettely (Lähtö 2)

Sarjat HD10RR,HD12TR ja HD12,13,14  lähtevät lähdöstä 2.

Rastireitti ja tukireittisarjoissa siimarireitti on merkitty maastoon VALKOISELLA yhtenäisellä muovinauhalla. Karttaan RR-radan viitoitus on merkitty violetilla viivalla.

Rastireitin rasteilla on järjestysnumeron mukainen RR-tunnus (RR1, RR2, jne.). Mallirasti on infon läheisyydessä. Rastireitillä on päivittäin 6-8 rastia.

RR-sarjojen suoritusta ei hylätä puuttuvan rastileimauksen takia, vaan kilpailija saa 10 minuutin lisäajan puuttuvasta rastista.

 Lähtömenettely (Lähtö 2)

 - 5 min -> Kilpailijat kutsutaan lähtöön 5 minuuttia ennen lähtöaikaa lukemalla lähtöaika ja kilpailijan nimi kuuluvalla äänellä.

 Sarjoissa H/D10RR ja H/D12TR suunnistaja saa tutustua karttaan minuutin ajan. Kartassa on kunkin sarjan ratapainatus. Myös muut lasten sarjat saavat tutustua mallikarttaan minuutin ajan. Näihin mallikarttoihin on merkitty vain K-piste.

- 4 min -> Tarkistetaan kilpailunumero.

- 3 min -> EMIT-korttien nollaus.

- 2 min -> RR ja TR -radan suunnistajat saavat kartan 2 min ennen lähtöä ja halutessaan myös opastusta. Muilla lasten sarjoilla nähtävillä kartta, johon on merkitty K- piste. K-piste on lähtöpisteessä (lähtöpaikalla). 

- 1 min  -> RR ja TR- radan suunnistajat saavat tutkia karttaa. Muut lasten sarjat saavat oman karttansa ja voivat tutustua siihen minuutin ajan.  

- Lähtö  -> Suunnistus alkaa 

 

Matkat lähtöihin


Sunnuntai 8.7.                                                                                       Maanantai 9.7.

Lähtö 1: 1600 m                                                                                     Lähtö 1: 1900 m

Lähtö 2: 1100 m                                                                                     Lähtö 2: 1100 m

 

Keskiviikko 11.7.                                                                                 Torstai 12.7.

Lähtö 1: 1500 m                                                                                     Lähtö 1: 1500 m

Lähtö 2: 300 m                                                                                       Lähtö 2: 1000 m

 

Juomapaikat

Pitkän matkan kilpailussa maanantaina 9.7. on juomapiste maastossa erikseen mainituilla sarjoilla. Juomana maastossa on vettä.

 

Maali

Viimeiseltä rastilta on viitoitus maaliin. Kaikki tulevat samaan maalikarsinaan. Maaliviivalla suoritetaan maalileimaus, jonka jälkeen kilpailija siirtyy leimantarkistukseen ja kuntosuunnistaja infoteltalle, jossa hänet kirjataan maastosta saapuneeksi.  Mikäli leimauksissa on epäselvyyksiä, kilpailija ohjataan itkumuurille, joka sijaitsee leimantarkastuksen yhteydessä.

 

Keskeyttäneet

Keskeyttäneen kilpailijan tulee ehdottomasti ilmoittautua heti maalissa.

 

Ensiapu

Ensiaputeltta on kilpailukeskuksessa.

 

Pesupaikka, WC

Posion kilpailukeskuksessa on mahdollisuus käyttää puhdasta pesuvettä saaveista sekä viereisessä lammessa on uintimahdollisuus. Uintipaikalle opastus ensimmäisen päivän viitoitusta pitkin. Kuusamon kisakeskuksessa ei pesumahdollisuutta.
WC: t löytyvät kilpailukeskuksessa, lähtöviitoituksien varsilta sekä osin lähtöpaikoilla.

 

Palkinnot

Palkinnot jaetaan yhteistulosten perusteella H/D21A, H/D10RR, H/D12TR ja H/D12 sarjoille torstaina tulosten selvittyä. Muiden sarjojen palkinnot ovat noudettavissa sarjojen valmistuttua infon vierestä. Palkittavien määrät sarjoittain ilmoitetaan infotaululla. Osakilpailujen voittajat sarjoittain palkitaan esinepalkinnolla. Noudettavissa infosta päivittäin tulosten valmistuttua.

 

Ravintola

Posion kilpailukeskuksessa ruokailumahdollisuus, hinta 10€. Lisäksi molempien kilpailukeskusten ravintoloissa on myytävänä kahvia, virvokkeita, pikkupurtavaa ja grillimakkaraa. Huom! Kisaravintoloissa käy maksuna vain käteinen raha. Lähimmät pankkiautomaatit sijaitsevat Posion ja Kuusamon taajamissa.

 

Muksula

Posion osakilpailuiden muksula järjestetään kisakeskuksessa olevassa rakennuksessa. Ilmoittautumiset to 5.7. mennessä a_hakamies@hotmail.com tai p. 041 4579467. Muksulassa tarjolla juotavaa, omat eväät tarvittaessa mukaan. Maksu 5€/päivä.

Kuusamon osakilpailuissa toimii myös muksula kilpailukeskuksessa. Muksula palvelee kilpailukutsun mukaisesti ennakkoilmoittautumisten perusteella. Maksu 5 €/pv. Ilmoitukset viimeistään 5.7. mennessä seppo.linjakumpu@kev.fi tai puh. 0400-706433.

 

Kuntosuunnistus

Kuntosuunnistukseen ilmoittautuminen infoon, josta saa keltaisen kilpailunumeron 12 €/pv maksua vastaan. Sama numero on käytettävissä kaikkina kisapäivinä.

Emit-vuokra 5 €/pv. Kuntosuunnistuslähtö on lähdössä 1. Radat Kunto A, B ja C. Palkinnot arvotaan päivittäin kaikille kuntoradoille.

Maastoon pääsee su 8.7 klo 12 - 13.30 sekä ma 9.7., ke 11.7 ja to 12.7 klo 10 - 11.30.

Maalileimauksen jälkeen leimantarkastus infossa, jossa tulos kirjataan.

 

Muuta tärkeää huomioitavaa

·         Tapahtumassa noudatetaan Suomen suunnistusliiton suunnistuksen lajisääntöjä

·         Suunnistaja on velvollinen auttamaan sairastunutta, loukkaantunutta tai muutoin avuntarpeessa olevaa kilpailijaa ja tilanteen niin vaatiessa opastamaan eksynyttä lasta. (lajisäännöt 3.27)

·         Suunnistaja osallistuu suunnistustapahtumaan omalla vastuullaan. (lajisäännöt 3.41)

 

Iloa Suunnistukseen!